Evropski univerzitet Brčko distrikt

Mogućnosti stipendiranja za mobilnost studenata u okviru programa Erasmus Mundus

U okviru programa Erasmus Mundus pružena je mogućnost stipendiranja u cilju mobilnosti i akademske razmjene na partnerskim univerzitetima u Evropskoj uniji, koji su namijenjeni studentima, nastavnom i administrativnom osoblju univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Erasmusmu-Logo
Erasmus Mundus je program za saradnju i mobilnost na području visokog obrazovanja koji promoviše dijalog i razumijevanje između ljudi i kultura kroz saradnju sa trećim zemljama. Isto tako, program doprinosi i razvoju ljudskih resursa i kapaciteta za međunarodnu saradnju institucija za visoko obrazovanje kroz povećanu mobilnosti između Evropske unije i navedenih zemalja. U okviru nekoliko projekata otvorena je mogućnost za studente sa partnerskih univerziteta Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana, koji učestvuju u pojedinim projektima, da se prijave za dodjelu stipendija koji omogućavaju studiranje na jednom od partnerskih univerziteta u Evropskoj uniji.
Informacije o pravilima i uslovima za prijavljivanje, kao i partnerskim univerzitetima koji učestvuju u projektima možete pronaći na internet stranici pojedinačnih projekata koji se finansiraju iz programa Erasmus Mundus:
  1. Projekt Join EUSEE IV (www.joineusee.eu)
  2. Projekt Basileus IV (www.basileus.ugent.be)
  3. Projekt SIGMA (www.sigma.uw.edu.pl)
  4. Projekt EUROWEB (www.mrtc.mdh.se/euroweb)
  5. Projekt ERAWEB (www.erasmus-westernbalkans.eu)
Krajni rok za podnošenje prijave je različit za svaki od navedenih projekata, stoga bi potencijalni podnosioci prijava trebali proučiti internetske stranice svakog od Erasmus Mundus projekata.

Share this post

Translate »