Evropski univerzitet Brčko Distrikt svečanom akademijom obilježio 10 godina rada

Evropski univerzitet Brčko Distrikt svečanom akademijom obilježio 10 godina rada

Svečanom akademijom i dodjelom diploma novoj generaciji diplomanata, magistara i doktora nauka, te promocijom Monografije, Evropski univerzitet Brčko Distrikt obilježio je svoju desetu godišnjicu rada. Prvi univerzitet osnovan na području Distrikta danas školuje studente na šest fakulteta, a njihove diplome steklo je dosad više od dvije hiljade, uglavnom mladih ljudi.

novinar Azra Mešić

Među 63 diplomanata Evropskog univerziteta Brčko Distrikt svoju diplomu i posebno priznanje za odličan uspjeh na Odsjeku za stomatologiju Fakulteta zdravstvenih nauka dobila je i Ilma Mahmutbegović, najbolja od svih studenata u generaciji.

  • Ono što mogu da kažem je da sam prilično zadovoljna i znanjem koje sam stekla i praksom ovdje. Moram da kažem da sa nama radi veliki broj stručnjaka kojima sam fascinirana. Upoznala sam mnogo i profesora i doktora i stručnjaka i to je za mene jedno veliko iskustvo, kaže ona.

Iskustvo sa studentima na ukupno šest fakulteta dijele profesori Evropskog univerziteta unazad deset godina. Svečanost u Brčkom obilježila je jubilej.

  • Mi slavimo danas deset godina postojanja. Osnovani smo 2011. godine i mi smo najstrariji Univerzitet u Brčko Distriktu. Što se tiče naših svršenih studenata do sada imamo 2065 diplomanata, 265 magistara i 52 doktoranata na šest fakulteta, naglasio jeakademik Nedeljko Stanković, rektor Evropskog univerziteta Brčko Distrikt u svom obraćanju na svečanosti kojoj su prisustvovali i poslovni partneri, te privrednici iz Distrikta.

Osim studija na dodiplomskim i postdiplomskim studijima Evropski univerzitet Brčko Distrikt je dosad organizirao i 8 tematskih naučnih konferencija, štampao zbornike radova u po nekoliko tomova. Već šest godina dva puta godišnje izdaje naučni časopis Evropska revija. Sarađuje sa organizacijama i ustanovama, kako na međunarodnoj sceni tako i u lokalnoj zajednici. Ove godine naučnu konfenerciju posvetiti će borbi protiv virusne pandemije.

  • Ulazimo u vrijeme kada će Univerzitet moći da daje sve značajniji doprinos ne samo obrazovanju novih kadrova koji će danas-sutra biti oni koji će političke i sve druge procese u Brčko Distriktu vući naprijed, nego i oni na koje ćemo se moći osloniti i u svom radu i kroz njihovu naučno-istraživačku djelatnost,  kaže Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko Distrikta.

Na desetogodišnjicu su štampali i Monografiju Univerziteta.

  • Gdje se može vidjeti šta smo sve uradili. Kako smo rasli i dokle smo došli, a došli smo do preko 220 profesora i nastavnika. Ukupno 10 akademika koji ovdje predaju. Došli smo do toga da naši studenti sa velikim znanjem i iskustvom i reputacijom odlaze na svoja radna mjesta, kazao je za RTVTK akademik prof. dr. Rudika Gmajnić, prorektor za nauku i međunarodnu saradnju Evropskog univerziteta.

Za najdalje dva mjeseca Evropski univerzitet Brčko Distrikt očekuje i završetak procesa reakreditacije, koji će zasigurno privući interes još većeg broja studenata, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz susjednih Hrvatske i Srbije, te drugih zemalja, kazali su na svečanoj Akademiji u povodu desetogodišnjice rada.

Share this post

Translate »
Menu