Posjeta IDS 2019

Posjeta IDS 2019

IDS je najveći i najznačajniji svjetski stomatološki sajam koji se održava svake druge godine u Kelnu (Njemačkoj).

Predstavlja jednu od najznačajnijih međunarodnih manifestacija za upoznavanje sa najnovijim tehnologijama i proizvodima dentalne medicine.

U martu 2019. godine, u periodu od 12. do 16. marta studenti stomatologije Evropskog univerziteta i Kallos Tuzla bili su dio ove manifestacije. Bili su izuzetno aktivni i maksimalno su učestvovali u upoznavanju sa najnovijim saznanjima koje je nudio ovaj sajam.

Na prostoru od oko 170 000 m2 izlagalo je 2327 kompanija iz 64 zemlje svijeta. Svakodnevno je bilo registrovano 160 000 posjetilaca iz 166 zemalja (Argentine, Brazila, Čilea, Japana, Koreje, Egipta, Južne Afrike, Australije i Novog Zelanda, iz cijele Evrope, Amerike i Kanade).

Naši studenti su imali mogućnost da vide, ali i da rade i budu prisutni na radionicama novih tehnologija endodontske terapije, restaurativne stomatologije, primjene intraoralnih skenera i najnovijih CAD-CAM tehnologija, najnovijih implantoloških dizajna.

Nova tehnološka dostignuća donose nove prilike, kako za ordinacije, tako i za laboratorije i dozvoljavaju nove oblike saradnje između dentalnih tehničara i stomatologa u mnogim područjima njihovog rada.

Lampe za polimerizaciju sada “misle same za sebe” i prepoznaju pomjeranja unutar usne šupljine. Vibracijom upozoravaju korisnika o eventualnim greškama i automatski produžavaju vrijeme rada lampe.

Mnoge nove matrice olakšavaju restaurativnu terapiju, ovo uključuje između ostalog posebno dizajnirane matrice za prednje zube i omogućava restauraciju interproksimalnih ivica i cervikalne regije u samo jednom koraku.

IDS 2019 je predstavio raznolike inovacije u području profilakse, nove paste za zube koje remineralizuju oslabljenu zubnu caklinu, inovativne četkice za zube koje daju rezultate koji su jednaki profesionalnom čišćenju zuba. Između ostalog, u području higijene i sigurnosti, predstavljene su i prve rukavice za pregled sa antibakterijskim djelovanjem.

Share this post

Translate »
Menu