Institut za savremeni regionalizam

Institut za savremeni regionalizam

Direktor instituta :

Institut za savremeni regionalizam je naučna institucija u okviru Evropskog univerziteta koja naučno proučava državna uređenja regionalnih država i savremene vidove regionalizma u Evropi. U tom smislu, naučni radnici Instituta prikupljaju, prevode i proučavaju podatke o stanju zakonodavstva o regionalizmu, pravne nauke i prakse regionalizma u drugim zemljama i analiziraju važna međunaroda, evropska i uporednopravna pitanja i aspekte regionalizma. Instit radi na naučnom proučavanju razloga i uslova regionalizma, kao i na harmonizaciji zakonodavstva BiH sa evropskim pravom u ovoj oblasti. Posebno polje delovanja Instituta biće naučno istraživanje uticaja regionalnog državnog uređenja na ekonomske prilike i ustavnopolitički razvoj multinacionalnih država, kao i analiza stanja i otvaranja perspektiva EU integracija BiH.

Institut ce se finansirati iz domaćih i međunarodnih naučnih projekata, donacija i evropskih predpristupnih fondova. U tom smislu, Institut predstavlja značajnu razvojnu šansu za Brčko disktrikt i afirmise Brčko Disktrikt kao jedan od ravnopravnih subjekata u različitim vidovima međunarodne i evropske naučne i šire projektne saradnje.

Institut će pokrenuti izdavačku delatnost u okviru koje će posebno mesto zauzimati monografska i periodična izdanja. Poseban značaj Instituta leži u mogučnosti i spremnosti da se organizuju međunarodni i regionalni naučni skupovi i okrugli stolovi posvečeni savremenim tokovima regionalnog i supranacionalnog razvoja.

Share this post

Translate »
Menu