Institut za međunarodno i riječno pravo

Institut za međunarodno i riječno pravo

Direktor instituta : doc. dr Halid Žigić

Institut za međunarodno riječno pravo i saobraćaj je savremena naucna institucija u okviru Evropskog univerziteta koja naučno proučava međunarodno riječno pravo i saobraćaj. U tom smislu, naučni radnici Instituta prikupljaju, prevode i proučavaju podatke o stanju međunarodnog riječnog prava i njegovog razvoja, savremene međunarodno-pravne nauke i prakse međunarodne riječne saradnje i saobraćaja i analiziraju važna međunaroda, evropska i uporednopravna pitanja i aspekte riječne saradnje i saobraćaja. Posebno polje delovanja Instituta biće naučno istraživanje uticaja međunarodnog riječnog prava i saobraćaja na ekonomske prilike i razvoj obalnih država, kao i analiza stanja i otvaranja perspektiva Save kao međunarodne plovne rijeke i njene uloge u integraciji BiH u regionalniu i međunarodnu saradnju.

Institut će se finansirati iz domaćih i međunarodnih naučnih projekata, donacija i evropskih predpristupnih fondova. U tom smislu, Institut predstavlja značajnu razvojnu šansu za Brčko disktrikt i afirmise Brčko Disktrikt kao jedan od ravnopravnih subjekata u različitim vidovima međunarodne i evropske naučne i šire projektne saradnje.

Institut će pokrenuti izdavačku delatnost u okviru koje će posebno mesto zauzimati monografska i periodična izdanja. Poseban značaj Instituta leži u mogučnosti i spremnosti da se organizuju međunarodni i regionalni naučni skupovi i okrugli stolovi posvećeni savremenim tokovima regionalnog i supranacionalnog razvoja.

Share this post

Translate »
Menu