VII međunarodni naučni skup Modeli razvoja – iskustva drugih i naše mogućnosti

Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet “Kallos” Tuzla organizuju dana 5. aprila 2019. godine VII međunarodni naučni skup na temu

MODELI RAZVOJA

ISKUSTVA DRUGIH I NAŠE MOGUĆNOSTI

i pozivaju Vas ovim putem da uzmete učešće u radu naučnog skupa.

Naime, svjedoci smo stagnacije u razvoju Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja u regionu. Pretpostavke za razvoj određene zemlje ogledaju se u stvaranju povoljnih uslova sa zdravstveno-medicinskog, tehničko-tehnološkog, demografskog, infrastrukturnog, kulturnog, pravnog, ekonomskog i drugih aspekata. Važno je imati u vidu i druge faktore koji utiču na razvoj društva i države, a u tome svoj najveći doprinos mogu dati učesnici ovog skupa i to na taj način što će iznijeti iskustva drugih i naše mogućnosti.

Naša dosadašnja iskustva umnogome mogu pomoći u projekciji mogućih rješenja za budućnost. Apstrahovanjem opštih karakteristika prošlih modela, mogu se formirati parametri za nove modele razvoja. Ukratko rečeno, potrebno je iskoristiti prednosti i nedostatke prevaziđenih modela razvoja, kako bismo kreirali nova, bolja rješenja. Kako pokrenuti prosperitet Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u regionu pitanje je kojim se bavi ovaj naučni skup. Zato očekujemo da će svako, u okviru svojih interesovanja, odrediti temu istraživanja i na taj način pokušati da doprinese, ako ne rješavanju, onda boljem sagledavanju aktuelnih problema vezanih za temu naučnog skupa.

Pozivamo Vas da svojim naučnim ili stručnim radom učestvujete na VII međunarodnom naučnom skupu.

REKTOR

EVROPSKOG UNIVERZITETA

Akademik prof. dr Nedeljko Stanković

 

Poziv