Projekcija dokumentarnog filma „Djeca Dejtona“ koji govori o pomirenju u Brčkom 27. Oktobra na Evropskom univerzitetu

Priča o aktivnostima mladih, talentovanih i ambicioznih Brčaka, poznatih pod imenom District team, koji su u prethodnih nekoliko mjeseci sprovodili različite društveno odgovorne aktivnosti, ali i ukrasili svoj grad neobičnim muralom regionalnih glumačkih legendi Pavla Vujisića, Mustafe Nadarevića i Borisa Dvornika.

Dokumentarni film pod nazivom „Djeca Dejtona“ koji govori o pomirenju i suživotu u Brčkom, ali i cijeloj BiH, bit će prikazan 27. Oktobra u 10:00 sati u malom amfiteatru na Evropskom univerzitetu.

Povezujući priče ratnih vojnih veterana i generacija koje su odrastale devedesetih, film prikazuje različita iskustva koja povezuju i razdvajaju sve sudionike ratnih dešavanja, ali i ističe pozitivne poruke koje će biti primjer pomirenja i zajedništva za sve generacije. Ideja o snimanju amaterskog dokumentarca je nastala u sklopu USAID projekta re:Generacija koji za cilj ima izgradnju povjerenja i promociju pomirenja kroz aktivizam mladih i umjetnost, a pored Brčko Distrikta okuplja mlade iz još 9 opština u BiH.

Osim bivših vojnika, u filmu učestvuju i hip hop umjetnici Finti, Cap One, Frenkie i slobodni umjetnici iz Brčkog koje predvodi Lazar Borišev.

„Iako snimljen amaterski, ovaj film ima za cilj da grad na Savi, ali i cijelu zemlju, predstavi na jedan drugačiji i pozitivan način te pokaže kako mladi mogu učestvovati u izgradnji mira i suživota u BiH“ – poručuju članovi District team-a, te pozivaju sve građane da im se pridruže 27.10. u 10:00 sati na projekciji filma „Djeca Dejtona“.