STUDENTI PRAVA I POLITIČKIH NAUKA EVROPSKOG UNIVERZITETA BRČKO DISTRIKT I EVROPSKOG UNIVERZITETA „KALLOS“ TUZLA POSJETILI SUD BIH

Evropski univerzitet Brčko distrikt i Evropski univerzitet „Kallos“ Tuzla su dana 9.01.2018. godine organizovali posjetu Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu za studente prava i političkih nauka. Studenti su obišli zgradu Suda, a u najvećoj sudnici broj 6 održana je i prezentacija od strane predstavnika Suda. Predstavnici Suda su studente upoznali sa strukturom, nadležnostima i radom Suda.

Posebno interesantno za studente je bilo izlaganje o mjerama koje osiguravaju zaštitu svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka u krivičnim postupcima koje vodi Sud, kao i pod kojim uslovima Sud može saslušati zaštićenog svjedoka. U tom smislu je studentima prikazan i arhivski video snimak suđenja u kojem je saslušan svjedok na ročištu održanom pred Odjelom I za ratne zločine Suda. Studenti su iskazali veliki interes postavljajući brojna pitanja s posebnim osvrtom na Odjel za ratne zločine i saradnju Suda sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

By | 2018-03-02T11:28:18+00:00 March 2nd, 2018|Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment