NA EVROPSKOM UNIVERZITETU ODRŽAN X MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP

NA EVROPSKOM UNIVERZITETU ODRŽAN X MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP

U petak, 13.05.2022. godine, u organizaciji Evropskog univerziteta u Brčkom, Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla, Visoke škole strukovnih studija za menadžment i poslovne komunikacije u Beogradu i Fakulteta za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu uspješno je održan X međunarodni naučni skup na temu Sigurnost i kvalitet hrane. U okviru plenarnog zasijedanja obratio se akademik prof. dr. Nedeljko Stanković, zatim gospodin Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH, prof. dr. Ferid Otajagić u ime Vijeća ministara BiH iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave, kao i prof. dr. Radoslav Galić, emeritus i v.d. rektor Univerziteta.

Akademik Stanković istakao je da je ovo poseban dan, pošto organizujemo deseti po redu međunarodni naučni skup. Iza nas je devet naučnih skupova na sljedeće teme:

 1. Pravo i izazovi u XXI vijeku -2103.
 2. Korupcija -2014.
 3. Katastrofe – prevencija i saniranje posljedica -2015.
 4. Migracije u XXI vijeku – uzroci i posljedice – 2016.
 5. Rad i stvaralaštvo u XXI vijeku -2017.
 6. Aktuelni problemi visokog obrazovanja i nauke -2018.
 7. Modeli razvoja – iskustva drugih i naše mogućnosti – 2019.
 8. Evropske i evroazijske integracije – prednosti i nedostaci – 2020.
 9. Covid 19 – izazovi i posljedice – 2021.

Napomenuo je da smo do sada obrađivali sa naučnog i stručnog aspekta mnoge aktuelne probleme nastojeći da društvu ponudimo odgovor na neka pitanja i rješenje za probleme čovječanstva. Čestitao je i zahvalio se na tome svim naučnicima i stručnjacima, koji su u tome dali veliki doprinos.

Gospodin Bulatović izrazio je zadovoljstvo velikim brojem posjetilaca na ovom naučnom skupu i poželio ugodan boravak u Brčko distriktu. Pored toga, iskazao je nadu da će ovaj naučni skup doprinijeti razvoju visokog obrazovanja u Brčko distriktu u budućnosti, kao i da će se organizovati još mnogo naučnih skupova ovog formata.

Skup je u ime Vijeća ministara pozdravio prof. dr. Ferid Otajagić, zamjenik koordinatora za reformu javne uprave u Bosni i Hercegovini, koji je pohvalio jako dobru organizovanost ovog međunarodnog naučnog skupa. Profesor Otajagić je iskoristio prigodu da donira 50 knjiga za univerzitetsku biblioteku, čime je značajno obogatio univerzitetski bibliotečki fond.

Prof. dr. Radoslav Galić istakao je važnost današnje međunarodne konferencije s obzirom na aktuelnost ove teme. Izrazio je nadu da će zaključci sa današnje konferencije pomoći boljem sagledavanju problema sigurnosti i kvaliteta hrane.

Na dosadašnjim naučnim skupovima odštampani su zbornici radova u više tomova, a publikovano je do sada preko 1200 radova. Na ovogodišnjem naučnom skupu učestvovalo je preko 200 naučnika i stručnjaka, a koji su napisali ukupno 105 radova podijeljenjih u dva toma. Radovi su, što je takođe praksa koja se rijetko susreće, objavljeni zborniku, tako da autori odmah mogu u svoje bibliografije da ubilježe zaslužene bodove. Radovi su dostupni i na našoj službenoj web stranici što će doprinijeti i većoj citiranosti autora.

Deseti međunarodni naučni skup, pored Evropskog univerziteta Brčko distrikt i Evropskog univerziteta „Kallos“ Tuzla, organizuju i Fakultet za evropsko pravo i političke studije Beograd i Visoka poslovna skola za menadžment i poslovne komunikacije Novi Sad. Izuzetno nam je drago da našu akademsku misiju širimo i na prostore drugih država, te na taj način oživljavamo ideju jedinstvenog evropskog prostora visokog obrazovanja.

Pozivamo sve naučnike i stručnjake da i dalje učestvuju na našim međunarodnim naučnim skupovima i na taj način obogaćuju naučni fond.

U toku plenarnog zasijedanja prezentovana su dva rada sa naučnog skupa, i to:

1) autora akademika univ. prof. dr. habil. dr. dr. hc. Wolfganga Rohrbacha, na temu DIE TEICHWIRTSCHAFT UND IHRE EINFLÜSSE AUF GESELLSCHAFT UND KULTUR, kao i

2) prof. dr. Kirilla Shevchenka, na temu FOOD POLICY AS AN ELEMENT OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT: THE CASE OF THE REPUBLIC OF BELARUS.

Uvodničari su održali inspirativna predavanja i izložili zaključke svojih radova, koji su i publiku podstakli da se uključi u diskusiju.

Organizatori svake godine dodjeljuju priznanja istaknutim pojedincima i drugim subjektima. Ove godine dobitnici zahvalnica i zlatnih plaketa su bili sljedeći, i to:

 1. Institut za nuklearne nauke Vinča, Univerziteta u Beogradu dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju međunarodne saradnje;
 2. Doc. dr. sc. Hrvoje Mesić dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju znanosti i kulture;
 3. Akademik prof. dr. Wolfgang Rohrbach dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju ekonomskih nauka;
 4. Prof. dr. Ferid Otajagić dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju nauke upravnog prava;
 5. Prof. dr. Muharem Selimović dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju nauke građanskog prava;
 6. Prof. dr. Kata Senjak dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju nauke građanskog prava;
 7. Akademik prof. dr. Miroslav Baljak dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju pravnih nauka;
 8. Akademik prof. dr. Zoran Milošević dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju političkih nauka;
 9. Prof. dr. Kojo Simić dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju pedagoških nauka;
 10. Prof. dr. Nenad Avramović dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju nauke međunarodnog javnog prava;
 11. Prof. dr. Kirill Shevchenko dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju međunarodne saradnje i promocije Evropskog univerziteta;
 12. Akademik prof. dr. Vesna Vučković dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju nauke međunarodnog krivičnog prava, i
 13. Akademik prof. dr. Branko Vučković dobitnik je zlatne plakete za poseban doprinos razvoju nauke međunarodnog krivičnog prava.

Akademik prof. dr. Branko Vučković se, u ime nagrađenih, srdačno zahvalio organizatorima naučnog skupa i zaželio svim učesnicima sretan rad. Poslije kratke pauze, učesnici su se podijelili po tematskim sekcijama za pravne, ekonomske, političke, medicinske, pedagoške i tehničke nauke, gdje su pojedinačno prezentovali svoje radove.

Share this post

Translate »
Menu