IN MEMORIAM


Prof. dr Neđo Milićević (20.09.1938. – 22.06.2017.)

Tužnog srca objavljujemo vijest da je naš uvaženi profesor emeritus Neđo Milićević nakon duge i teške bolesti preminuo dana 22.06.2017. godine.

Profesor Milićević bio je veoma uvažen od strane kolektiva Evropskog univerziteta i važio je za istinskog humanistu i intelektualnu veličinu. Ostavio je neizbrisiv trag u pravnoj nauci kao vrstan ekspert.

Profesor Milićević rođen je 25.09.1938. godine u Bileći. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1961. godine, magistrirao 1971. godine na istom fakultetu, te doktorirao 1978. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani.

O 1973. do 1983. godine bio je profesor na Visokoj školi za socijalne radnike u Sarajevu, dok je 1979. godine na Pravnom fakultetu u Mostaru izabran za vanrednog profesora. U naučnonastavno zvanje redovnog profesora za javnopravnu užu naučnu oblast prvi puta izabran je na istom fakultetu 1984. godine. Od akademske 1981/82. godine angažovan je i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pored toga, bio je pozivan i na drugim univerzitetima u okruženju kao nastavnik na postdiplomskim studijama, i to u Ljubljani, Splitu, Banja Luci, Zagrebu i Podgorici.

Univerzitet u Sarajevu mu je dodijelio počasno zvanje professor emeritus 2009. godine.

Profesor Milićević autor je ili koautor 11 knjiga, objavio je preko 150 stručnih publikacija, od čega preko 35 izvan Bosne i Hercegovine. Učesnik je više stručno-naučnih istraživačkih projekata, kao i naučnih skupova i konferencija u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Bio je član redakcija i urednik u više stručnih i naučnih

časopisa. U brojnim komisijama za odbrane magistarskih i doktorskih radova učestvovao je u svojstvu mentora ili člana komisije.

Pored univerzitetske karijere, profesor Milićević je uspješno obavljao brojne odgovorne društvene funkcije, i to:

– 1987.-1990. godine – potpredsjednik Vlade Republike Bosne i Hercegovine;

– 1990.-1997. godine – sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

-2002.-2008. godine – sudija i predsjednik Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

Profesor Milićević obavljao je funkciju predsjednika Saveza udruženja pravnika BiH, člana Predsjedništva Saveza udruženja pravnika Jugoslavije, člana Ustavne komisije Skupštine BiH u dva saziva, člana Zakonodavno-pravne komisije Skupštine BiH u više saziva, člana Saveza pravnog savjeta Jugoslavije, člana Pravnog savjeta Vlade BiH, člana Odbora za pravne nauke ANUBiH, kao i brojnih drugih organizacija i udruženja.

Porodici i prijateljima izjavljujemo saučešće.