Evropski univerzitet : Održan peti Međunarodni naučni skup na temu “Rad i stvaralaštvo u 21. vijeku”


Peti Međunarodni naučni skup na temu “Rad i stvaralaštvo u 21. vijeku” održan je danas u Brčkom u organizaciji Evropskog univerziteta u Brčkom i Evropskog univerziteta “Kallos” iz Tuzle.

Skupu je prisustvovalo više od stotinu stručnjaka iz BiH i inostranstva, koji su predstavili svoja naučna dostignuća iz oblasti rada i stvaralaštva.

Profesori sa Evropskog univeziteta smatraju da tema ovog naučnog skupa,  nije bila naučni problem  još od raspada Jugoslavije, zbog čega je osnovni cilj ovog skupa analiza te problematike, kao i poređenje Bosne i Hercegovine sa zemljama regiona i Evrope.

“Odlučili smo da napravimo svojevrsnu analizu, da vidimo gdje se po tom pitanju nalazimo u odnosu na Evropu i svijet i da rezultate naših istraživanja predočimo javnosti kroz objavljivanje zbornika što smo i učinili” rekao je prof. dr Zoran Milošević, rektor Evropskog univerziteta Brčko distrikta.

Objavljeni zbornik Evropskog univerziteta baziran je, između ostalog i na naučnim radovima koji su današnji gosti predstavili.

Okupljeni su stručnjaci iz Rusije, Grčke, Bjelorusije, Austrije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Među prisutnima je bio i prof. dr Volfgang Rorbah iz Austrije. On ističe da jedino  saradnja između zemalja Evropskog kontitenta može doprinijeti boljoj budućnosti nauke na ovim prostorima.

Skupu su pristustvovali i zvaničnici iz Vlade Brčko distrikta, kao i studenti ovog fakultetu.

rtvhit/dk