ОДРЖАНА IV СЈЕДНИЦА АСОЦИЈАЦИЈЕ РЕКТОРА ПРИВАТНИХ УНИВЕРЗИТЕТА/СВЕУЧИЛИШТА

ОДРЖАНА IV СЈЕДНИЦА АСОЦИЈАЦИЈЕ РЕКТОРА ПРИВАТНИХ УНИВЕРЗИТЕТА/СВЕУЧИЛИШТА

Универзитет у Травнику био је домаћин ИВ сједнице Скупштине Асоцијације ректора приватних свеучилишта/универзитета. Сједница је одржана 18.05.2018. године у Кисељаку у просторијама Правног факултета Универзитета у Травнику. На сједници се, између осталог, разговарало о финансирању високог образовања у Босни и Херцеговини, уједначавању стандарда студија на високошколским установама у приватном власништву, академској мобилности наставника и сарадника, (ре)акредитацији високошколских установа и студијских програма у Босни и Херцеговини и признавању квалификација стечених у Босни и Херцеговини изван граница БиХ.

Састанку су присуствовали чланови Асоцијације, као и други учесници: проф. др. Мирко Пуљић, ректор Свеучилишта „Витез“, предсједник Асоцијације; главни тајник Асоцијације проф. др. Салих Бучук (представник Интернационалног универзитета Травник), технички секретар Асоцијације Милена Сајевић, дипл. иур. (генерални секретар Свеучилишта „Витез“); проф. др. Расим Дацић, ректор Универзитета у Травнику; академик проф. др. Недјељко Станковић, ректор Европског универзитета „Каллос“ Тузла; доц. др. Албина Абидовић, представник Европског универзитета Брчко дистрикт БиХ; представници Свеучилишта Херцеговина – проф. др. Миленко Кундачина, помоћник ректора, мр. Марко Антонио Бркић, водитељ Уреда за истраживање, знаност и развој, и генерални секретар Драгана Јерковић; проф. др. Марко Матић, ректор Универзитета модерних знаности ЦКМ Мостар; представници Независног универзитета у Бања Луци – проф. др. Зоран Калинић, ректор, и проф. др Слободан С. Жупљанин, проректор за наставу и студентска питања, као и гдин. Зоран Матошевић, помоћник министрице образовања КСБ.

Састанку је присуствовао и директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ проф. др. Енвер Халиловић. На састанку се директор Агенције, између осталог, осврнуо и на актуелно питање валидности диплома високошколских установа у Босни и Херцеговине, за коју тврди да није угрожена.. „То питање признавања диплома је ријешено Лисабонском конвенцијом која није уопште везана с тим да ли је нека агенција чланица ЕНQА-е или није. Тај процес признавање остаје онакав какав је досад био”, потврдио је проф. др. Енвер Халиловић, директор Агенције.

Наредни састанак Асоцијације ректора приватних универзитета/свеучилишта планиран је почетком идућег мјесеца, а домаћин састанка ће бити Универзитет модерних знаности ЦКМ у Мостару.

 

Share this post

Translate »
Menu